Met financiële basisrust weet je zeker dat je goed zit!

Moet ik mijn hypotheekrente laten aanpassen?

maandag 11 mei 2015 | M.R. van Schagen FFP

Bijna dagelijks krijg ik vragen in deze trant. Ook vragen als “is het wel slim om €30.000 boete te betalen?” of “ Ik kan van 5,3% naar 2,9%, is dat wijs?” Vaak is dan mijn tegenvraag “heb je al verhuisplannen?”

Besparen twv modaal jaarsalaris

Deze simpele tegenvraag lijkt misschien wat vreemd maar wanneer je bedenkt dat je daarmee de boete kunt vermijden?

De hoogte van boetes die hypotheekverstrekkers in rekening brengen zijn soms adembenemend hoog. En heel vaak kom je alleen van je “wurghypotheek”  af door je woning te verkopen en elders te gaan wonen. In feite bespaar je daarmee dus makkelijk  je verhuizing plus de makelaarskosten voor aan en verkoop!

Kleine lettertjes

Check voordat je een bord in de tuin zet wel eerst even je hypotheekvoorwaarden! Er zijn geldverstrekkers die rentekortingen aanbieden als je afziet van de voorwaarde “geen boete bij verkoop”

Hypotheekvorm

Ook wanneer je de kleine lettertjes hebt uitgeplozen en zeker weet dat je daar goed zit, is het toch niet altijd aan te raden de verkoopmakelaar te bellen…
Want ook de vorm van je hypotheeklening kan grote invloed hebben.  Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek dan zou een lagere rente wel eens nadelig kunnen uitpakken!

Nieuwe hypotheekregels

Als je dan je huisje hebt ingeruild voor een paleisje krijg je ook nog eens te maken met de spaghetti van nieuwe en oude hypotheekregels.  Zeker als je in het verleden al flink op je hypotheeklening hebt afgelost kan dat best wel eens nadelig uitpakken.  Over het bedrag wat je eerder namelijk al hebt afgelost heb je geen renteaftrek meer! Ook mag bijvoorbeeld nog maar maximaal 50% van de waarde van de nieuwe woning aflossingsvrij worden geleend.

Toch boete betalen

De boete betalen levert vaak op termijn toch financieel voordeel op. Of het zinvol is om de stap naar die aantrekkelijke superlage rente te maken wordt bepaald door een groot aantal factoren. Ik noem er hier enkele: Je inkomen, je financiële buffer, carrière perspectief, gezinsuitbreidingsplannen, de woningwaarde, etc.

Financiële basisrust

Je hebt financiële basisrust wanneer je met zekerheid over deze materie kunt beslissen.

Wil je ook financiële basisrust?:
Bel:  +31(0)20 665 87 14  of mail:  info@basisrust.nl

Neem contact met mij op